Windows инсталиране и преинсталиране

Windows инсталиране и преинсталиране

Повече за BIOS и UEFI лаптопи

Windows инсталиране и преинсталиранеИнсталирането на ОС Windows® на лаптоп изглежда лесна работа, но на практика има много подводни камъни още със старта на инсталатора. Един от тези подводни камъни, в които може да се препънем и да ни заболи това е BIOS-а на лаптопа. Голяма част от новите биоси се различават значително от тези на старите модели лаптопи и компютри. Така например всеки нов лаптоп има от новите UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) тип BIOS (Basic Input Output System) с поддръжка за GPT дялова система, докато старите са на MBR дялова схема.

Повече информация за BIOS и UEFI може да прочетете тук. Интересно в случая е, че за да се инсталира Windows 7 на нов лаптоп, той трябва да е съвместим със стария тип биос и поддръжка на MBR. В противен случай инсталатора на Windows 7 изобщо няма да стартира нито от инсталационна флашка, нито от инсталационен диск. Колкото и да се мъчим да ги подкараме на новата машина ще се сблъскаме само и единствено с поредица от грешки по време на преинсталирането.

Друг проблем може да представлява заключения (secure boot) на системата. Тоест първо той трябва да се отключи, за да може лаптопа да бутва от външен носител освен от хард диска. Проверява се също реда на стартиране в BOOT менюто на биоса.

Особености при различните версии на Windows®

Инсталиране на Windows 10Версиите на операционна система Windows до момента са много. Все още се ползват масово само три от тях. Това са Windows XP, Windows 7 и Windows 8. Говори се също, че след очакваното излизане на Windows 10 Майкрософт повече няма да издават нови версии на Windows. Те по-скоро ще се съсредоточат върху ъпдейти и подобрения върху последната финална версия. Но докато се появи Windows 10 до края на това лято инсталираме и преинсталираме основно тези три версии. За да бъдем обективни обаче трябва да кажа, че XP-то вече е отживелица. Майкрософт спряха да го поддържат от април месец миналата година и там почти нищо вече не работи добре. Стария интернет експлорер вече не върши почти никаква работа, има доста проблеми със скайп, а и с други приложения. Да не говорим, че самата операционна система XP е доста нестабилна при бутване и често се чупи.

Препоръчвам на всички, които все още го използват на своите компютри и лаптопи да преминат по възможност най-скоро към Windows 7. Осмицата от своя страна макар, че се води по-нова версия не се характеризира с особено добра бързина и стабилност спрямо седмицата. За системи с двуядрен, core i3, core i5 и нагоре процесор и повече от 4 GB RAM памет най-добре е да се сложи 64 битова седмица или осмица.

За по-стари лаптопи и системи е по-добре да се инсталират 32 битовите версии на съответните продукти. Ако лаптопа ви е с едноядрен процесор и по-малко от 2 гигабайта памет е препоръчително направо да си купите нов. Ако не ви стигат парите поне купете някакъв добър марков лаптоп втора употреба с подходящи за новите операционни системи параметри. Добре ще е да има поне двуядрен процесор и 4 рам. Важна е и видеокартата.

Какво ще получим с новия Windows 10 ?

новия браузър Microsoft EdgeПо правило всяка по-нова версия на OS Microsoft Windows® би следвало да е по-добра от предишната. В най-общи линии това е безспорен факт. Така Windows 7 беше много по-добър спрямо Windows XP и наследника му Vista. В Windows 10 пък се очакват множество големи подобрения и екстри. Такива са новия интерфейс, връщане на AERO GLASS и Start Menu с много нови и подобрени функции, като прогноза за времето и други полезни универсални приложения.

Нов браузър Microsoft Edge с кодово старо име спартан, за който се говори, че ще е един от най-добрите и най-надеждни браузъри към момента. Cortana асистент за гласови команди интегриран в Edge.  Платформата се очаква да бъде универсална за множество устройства, от настолни компютри през лаптопи до смартфони и таблети. Надеждите са че този път Майкрософт наистина ще извади една нова и добра операционна ситема Windows 10 според очакванията на мнозина.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.