Възстановяване на Windows XP без преинсталиране

Възстановяне на Windows XP и други версии на операционната система без преинсталация.  Възстановяне на Windows XP без преинсталиранe.

Как да възстановим Windows XP след срив, така че да запазим необходимите данни и файлове непокътнати?

Попаднах на интересна статия от октомврийския брой на списание „ПърсоналКомпютърУърлд“, свързана с възстановяване на Windows, части от която споделям с вас.

Възстановяване на Windows XP
Възстановяване на Windows XP без преинсталиране

Рядко се случва Windows да се срине необратимо. Но понякога вирус, некоригиран софтуерен бъг или дори потребителска грешка могат да имат катастрофални последици. Само за миг вашата музикална колекция, семейни снимки и видеоклипове или важни лични документи могат да отидат в небитието.

Ще можете да върнете своите данни, разбира се, ако редовно правите резервни копия, но възстановяването на настройките на Windows е доста по-трудна задача. Колко по-лесно щеше да е, ако можехте да натиснете бутона „нулирай“ и да приведете целия PC в състоянието му от вчера или от миналата седмица, преди да възникне проблемът! Именно с такъв метод ще ви запознаем в настоящето ръководство. Отсега нататък, без значение какво се е случило с Windows, след броени минути компютърът ви ще е отново на крака.

Профилактика вместо лечение

Много от често срещаните проблеми в Windows са причинени от хора, които по невнимание променят настройки или изтриват важни файлове. За да сведете до минимум тези ситуации, потребителските акаунти трябва да имат ограничени права. Винаги трябва да има поне един акаунт с администраторски права, който да се използва, ако трябва да се промени нещо, но за ежедневни дейности от рода на браузване в уеб,

Вградена защита

Инсталирането на windows става шега работа
Не се шашкайте от едно инсталиране на windows

Някои версии на Windows съдържат всичко необходимо за възстановяване на Windows на целия PC или отделни файлове и папки в състояние от по-ранен момент. Windows 8 добавя и нови инструменти, както обясняваме в раздела „Нулиране на Windows 8″ по-долу.

За начало ще ви запознаем с инструмента, който присъства във всички версии на Windows без изключение: System Restore. Той създава така наречените „точки на възстановяване“ (Restore Points), като по същество копира важните файлове на Windows (но без потребителските документи). Нова точка на възстановяване се създава ежедневно, а също и при всяка по-значителна промяна в системата, например при добавяне на нов хардуер. Освен това може да се създаде и ръчно във всеки момент. System Restore е добър начин да се отървете от съобщенията за грешка и необяснимите забавяния в работата на компютъра.

В ХР щракнете върху Start, след това върху All Programs, после Accessories и накрая System Tools. Щракнете върху System Restore и изберете създаване на нова точка (Create а new Restore Point) или възстановяване от предишна (Restore the PC to an earlier time). Когато възстановявате, избирайте последната достъпна дата отпреди възникването на проблема.

Във Vista и 7 натиснете и задръжте клавиша Windows и натиснете R. Напишете sysdm.cpl в полето и щракнете върху ОК. Щракнете върху панела System Protection и после върху бутона Create, за да създадете ръчно нова точка. Ако искате възстановяване, щракнете върху System Restore.

System Restore може да помогне да изкорените някои вирусни инфекции или да поправите системата след като е бил инсталиран проблемен хардуерен драйвер, но има своите ограничения. Програмите, инсталирани след избраната точка за възстановяване, ще бъдат изтрити (създадените с тях лични файлове ще останат невредими, обаче). В ХР – System Restore може да се стартира само от Windows, което е проблем, ако Windows не успява да зареди дори в режим Safe Mode — докато Vista и 7 могат да стартират System Restore за възстановяне на Windows XP и от оригиналния инсталационен DVD на Windows. Пъхнете диска в оптичното устройство, рестартирайте компютъра и изберете Repair your computer след избора на език, после щракнете върху Next и изберете System Restore. При този начин на възстановяване обаче впоследствие възстановяването не може да бъде отменено.

Инсталиране на windows - това не бива да ви плаши повече
При инсталиране на windows вие се задължавате да се съгласите със споразумение, което даже някои хора спазват!

Vista и 7 имат една допълнителна функция, наречена Previous Versions, която автоматично запазва старите версии на личните файлове и папки при всяко създаване на точка за възстановяване или при архивиране с Windows Backup (за последното ще говорим след малко). Щракнете с десния бутон върху някой файл или папка и изберете Properties. Щракнете върху панела Previous Versions, за да видите старите версии — посочете някоя и изберете Open, за да я прегледате, или Restore, за да я възстановите.

Образът е всичко

По-добър метод е инструментът Windows Backup, част от всички издания на Windows 7. Той прави периодични архивни копия на всички лични файлове на потребителя и създава дисков образ, включващ всички твърди дискове и дялове, необходими за работата на Windows. Изданията Ultimate и Business на Vista имат подобен инструмент, но, за разлика от 7, той не може да създава дискови образи по зададен график. Другите версии на Vista изобщо не могат да създават дискови образи, но могат да правят резервни копия на файлове.

Важно е да проверите дали Windows работи изправно и дали е чиста от вируси, преди да създадете дисковия образ, а също и да тествате твърдия диск за грешки. В Windows Explorer щракнете с десния бутон върху иконката на твърдия диск, изберете Properties и щракнете върху панела Tools. След това върху Check Now, сложете отметка пред опцията Automatically fix file system errors и щракнете върху Start. Ако се появи съобщение

Windows 7 едновременно архивира файловете и създава дисков образ за грешка, щракнете върху Schedule disk check. Рестартирайте компютъра и проверката ще бъде извършена, преди да се зареди Windows; може обаче да трае доста дълго.

След като Windows се зареди, отворете Control Panel, щракнете върху Back up your computer (в раздела System and Security) и после върху Set up backup (във Vista — върху бутона Backup computer). Изберете диска, на който ще се съхраняват архивните копия и дисковия образ. За препоръчване е това да е отделен външен диск. Windows не позволява резервните копия да се съхраняват на същия дял, който се архивира.

След избора на мястото щракнете върху Next, за да потвърдите настройките. По подразбиране Windows 7 прави ежеседмични резервни копия. За да промените това, щракнете върху Change schedule. Редактирайте настройките (препоръчваме ежедневно копиране), потвърдете с ОК и щракнете върху Save settings and run backup.

Резервното копиране ще започне и може да продължи до няколко часа, но през това време ще можете да работите с компютъра. Следващите сеанси ще бъдат по-кратки, защото ще се копират само променените след предишния сеанс файлове. Windows 7 създава нов дисков образ всеки път, когато стартирате инструмента, и съхранява толкова образи, колкото позволява мястото (до 30 процента от обема на диска), преди да започне да трие най-старите образи. Във Vista създаването на дисков образ и резервното копиране на файлове са отделни процедури.

Реставрацията напредва

От дисковия образ не могат да се възстановяват отделни файлове и документи. Смисълът на дисковия образ е цялата система да се върне в по-ранно състояние. За целта използвайте бутона Restore my files (или Restore Files във Vista) в раздела Backup and Restore на Control Panel.

Windows 7 (но не и Vista) може да бъде възстановена от дисков образ чрез Control Panel. Отворете споменатия раздел

Съветът

Windows 7 позволява да създадете самостартиращ компактдиск за System Repair, така че не е нужно да издирвате оригиналния инсталационен DVD на Windows, за да възстановите системата от дисков образ. Сложете празен CD в оптичното устройство, щракнете върху Start, напишете Create a system repair disc в полето за търсене и натиснете Enter.

Backup and Restore и щракнете върху Recover system settings or your computer. Щракнете върху Advanced recovery methods и изберете опцията Use a system image… (другата опция преинсталира Windows).

Щракнете върху Skip и после върху Restart, ако личните ви файлове са били архивирани наскоро. Следвайте инструкциите, за да изберете образ за възстановяване. След като процесът завърши, Windows ще се рестартира и ще попита дали да възстанови личните файлове от резервно копие. Направете това само ако файловете да били архивирани след създаването на последния дисков образ.

За възстановяване на системата чрез инсталационния диск на Windows, процедирайте както за System Restore (вж. по-горе), но в главното меню Repair this computer изберете System Image Recovery (или Windows Complete PC Restore във Vista). Ако образите се съхраняват на външен диск, уверете се, че той е свързан. Щракнете двукратно върху Next и накрая върху Finish.

Алтернатива на Windows Backup

Потребителите на всички версии на Windows могат да създават дискови образи с програмата Macrium Reflect Free (www.macrium.com/reflectfree.aspx). Изтеглете я, инсталирайте я и в главното й меню щракнете върху Backup и после върху Backup Windows. Така ще бъдат включени всички дискови дялове, нужни за възстановяване на Windows. Изберете място за записване на образа, като щракнете върху бутона с три червени точки и браузвате до нужната папка (не можете да изберете папка, която ще бъде архивирана). Щракнете върху Next и накрая върху Finish.

Можете да създадете и самостартиращ се диск, който възстановява образа. За целта пъхнете записваем CD или DVD в оптичното устройство, щракнете върху Other Tasks и после върху Create Rescue Media. Препоръчителна е опцията Windows, но ще трябва да изчакате изтеглянето на един 1,7 GB файл от Microsoft. За възстановяване на системата заредете PC от този диск и щракнете върху бутона Restore Image до най-новия от създадените образи, показани в главния прозорец.

Нека остане лично

Macrium Reflect Free не позволява възстановяване на отделни файлове или папки от дисковия образ, така че редовното архивиране на файловете също е желателно. Освен това то протича доста по-бързо.

Windows Backup (ако е налице) е чудесен за ежедневно или ежеседмично резервно копиране, но ако искате да поддържате още по-актуални копия на файловете, GFI Backup Freeware (www.gfi.com/pages/backup-freeware.asp) може ежечасно да синхронизира папките на две различни места. Изберете File/ Folder Sync от главното меню и следвайте указанията.

Ако използвате клиент за електронна поща като Outlook или Windows Mail, добър начин за архивиране на писмата е безплатната програма MailStore (www.mailstore.com/en/mailstore-home.aspx).

Скок във времето с едно щракване

Ако предпочитате простотата, Keriver 1-Click Restore Free (www.keriver.com/oneclick_free.html) бързо връща PC в състоянието от предишен момент, без да се налага зареждане от CD или подобни. Всичко, което й е необходимо, е вътрешен или външен твърд диск (или дял), за да съхранява създадените образи.

Програмата създава един базов образ, а следващите „моментни снимки“ могат да се правят във всеки момент без да се напуска Windows и съдържат само промените спрямо базовия образ. Това ги прави по-компактни и по-бързи — на нашия тестов лаптоп с 30 GB данни на 60 GB твърд диск бяха нужни 98 минути за създаване на базовия образ и по 18 минути за моментните снимки. През това време PC може да се ползва по нормалния начин, така че спокойно можете да архивирате всеки ден. Базовият образ при нас заемаше 14 GB, а следващите снимки — по около 750 MB всяка. По всяко време може да се направи и нов базов образ.

Когато Keriver е инсталирана, след включване на компютъра се появява нейното меню за начално зареждане (дори ако Windows не зарежда или твърдият диск е бил форматиран). Възстановяването на нашия лаптоп от това меню отне само 18 минути. Windows се зарежда както обичайно, ако не натиснете някой клавиш. Имайте предвид обаче, че при възстановяване на увреден PC с Keriver ще бъдат изгубени всички лични файлове, създадени или редактирани след последната снимка, затова е жизненоважно да архивирате тези файлове на друго място. Освен това програмата не може да възстанови образа върху нов твърд диск, затова е препоръчително да създавате дискови образи и по обичайния начин с Windows Backup.

Да направите един компютър с Windows непоклатим не е трудно и изисква само малко планиране и самодисциплина. Предвидливостта и положените усилия ще ви помогнат да прескочите пропастта, ако бедата ви сполети.

Нулиране на Windows 8

Новата операционна система Windows 8, която ще бъде представена на 26 октомври, ще включва две нови функции за възстановяване: Refresh и Reset. Refresh връща всички настройки на Windows в тяхното оригинално състояние, но без да трие личните файлове на потребителя или програмите, купени от Store, докато Reset изтрива абсолютно всичко от диска и прави Windows инсталиране.

Освен това Windows 8 предлага и удобен нов метод за резервиране на файлове, наречен File History. Той наподобява Previous Versions в Windows 7, но поддържа копия на личните файлове върху отделен твърд диск или дял и ги актуализира при всяка промяна. Това извънредно улеснява възстановяването на изгубени или повредени файлове, както и връщането на файл към предишна версия.

Цялата статия от списанието я няма в интернет, така че, ако проявявате голям интерес към нея, ще се наложи да я потърсите в библиотеката.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.