Преинсталация на Windows.

Преинсталация на всички версии Windows – Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows XP.

Инсталация и преинсталация на Windows XP и Windows 7 на експертно ниво.

Преинсталация на Windows
Преинсталация на Windows

Често пъти се случва Windows да се срине, и да ни се наложи да направим преинсталация на Windows -а на нашия компютър или лаптоп, колкото и да не ни се иска. Причини за това могат да бъдат много и различни. Най-често са спиране на тока, грешки във файловата система (FAT или NTFS), заразяване с вируси, повреда на системата на Windows, Възможна е грешка в системни файлове, или регистри, грешки при работа с програми и други. Спирането на актуализациите на уиндоуса от сайта на Майкрософт, така наречените „Microsoft security updates“, или „Windows Security Updates“ , което често се практикува и също е грешка. Това води до лесно заразяване с вируси и непоправими последствия по отношение на операционната система. Възможни са дори и хардуерни проблеми…

Какво се случва всъщност?

Става така , че вглъбени в работата и заниманията си на компютъра ние не обръщаме никакво внимание на състоянието на Windows операционната система. Антивирусните програми, ъпдейтите и актуализирането на софтуера, задръстването на хард диска с временни файлове, вируси, спай и адауер и т.н. остават непоправени. Така нещата започват да се затлачват с времето. Минава година, две, три и никой не го е грижа какво всъщност се случва с компютъра и как изобщо работи уиндоуса. Приемаме компютъра и уиндоуса като неизменна даденост и решаваме, че това състояние е вечно и неотменно. Само че нещата далеч не стоят по този начин. Постепенно компютъра започва да подсказва, че нещо с него не е наред. Обикновено започва да се забавя, да зависва и да „мисли“, да се саморестартира, самоизключва, да „замръзва“, „забива“. Излизат сини екрани и много други подобни неща, които дори често е трудно да се предскаже в какво ще се изразяват. Повечето от нас дори и тогава не предприемат нищо и чакат да стане чудо и компютъра да се самооправи и самоизлекува. Това само прави нещата още по-зле и разбира се чудото не се случва. Не само това но при такава небрежност не си даваме сметка за важната информация, под форма на програми, документи, подписи, снимки, и др., която безвъзвратно може да бъде изгубена от компютъра, следствие на небрежност. Сещаме се да повикаме компютърен специалист едва когато положението вече е станало съвсем трагично, Windows изобщо не се стартира, или десктопа не се зарежда и обикновено измененията настъпили в системата на уиндоус са вече необратими и нещата вече не могат да бъдат върнати и възстановени на 100%.

Какво следва когато Windows спре?

Когато проблемите се хванат навреме и не се бавите излишно дълго, може да минете с една профилактика без загуба на настройки и данни. В други случаи преинсталирането на Windows остава единственото възможно решение , като единствен разумен изход от критичната ситуация на един напълно неработещ компютър. В такива случаи започваме да скубем коси, да се сещаме за разни документи, пощи и програми, които не сме архивирали и така нататък да не изброявам. Има редица случаи, когато крайните решения не са абсолютно необходими, дори привидно да изглежда, че е така. Вирусите се почистват, някои от системните грешки и програми се поправят. Понякога обаче е просто невъзможно да се оправи проблема. Във всички случаи една преинсталация изчиства всички грешки, проблеми и вируси, натрупвани във времето, докато сме ползвали компютъра и колкото по-дълго е било това, толкова повече са и натрупаните грешки. Затова се препоръчва на две или три години Windows да се качва наново, а на всеки 6 месеца да се извършва пълна профилактика на уиндоуса от специалист. Разбира се при една сериозна компютърна поддръжка и профилактика на компютъра от ИТ специалист Windows може да работи безпроблемно и в далеч по-дълъг период от време.

Архивирайте постоянно всичко

Имайте в предвид, че един добър компютърен специалист и експерт, дори в много зле изглеждащи ситуации, когато компютъра изобщо не тръгва да зарежда е напълно в състояние да възстанови цялата информация и файлове на хард диска без загуби. Независимо дали ще се наложи чиста инсталация или не. Чудеса все още могат да стават.

Когато все пак немислимото се случи и се наложи да се пристъпи към крайни решения по една или друга причина е важно да се вземе предвид следното и по възможност да се направи.

Предварително да се архивират важните файлове, били те снимки, документи, клипчета, поща, настройки на браузърите. Не е лошо да си направите акаунт, където да съхранявате настройките на браузъра си. Всички по големи браузъри, като Firefox, Chrome, Opera  предлагат такава възможност. Може да използвате и облачни услуги за целта.
Да се запишат необходимите настройки и да има яснота по отношение на необходимите драйвери.
Да се потърси наистина добър компютърен специалист с опит, а не да се хвърляме на първата обява, само защото е с пет, или десет лева по-евтино. Както се казва „не съм толкова богат, че да купувам евтино.“

4 thoughts on “Преинсталация на Windows.

  1. Аз не мога да преинсталирам,нямам опит в тази област и затова не рискувам.

  2. Преинсталирането на лаптоп не е сложно като цяло но има тънкости и трябва да се внимава. Освен това след края трябва да се настрои както трябва.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.