Ъпдейт до Windows 10

Ъпдейт на Windows 7 и 8 до Windows 10

Windows 10 е на пазара от 27.7.2015. Всеки, който притежава легално копие на Windows версии Windows 7 , 8 или 8.1 OS на своя компютър или лаптоп, може да се възползва напълно безплатно от новата операционна система. Това се прави с ъпдейт до Windows 10.

Безплатното копие се изпраща онлайн от сървър на Microsoft. Прави се регистрация онлайн, като изтеглянето и инсталирането след това става автоматично. То представлява дигитален ъпдейт. Тези, които искат да се възползват от новия Windows 10, но не „разполагат” със стара операционна система могат да си закупят копие при лицензирани търговци. При покупна на ново компютърно устройство също ще можете да се възползвате от услугата.

Как да запазим лиценза си при ъпгрейд до Windows 10?

инсталиране на ъпдейт за Windows 10Ето как да преминете към инсталацията на Windows 10, ако използвате лицензирано копие на по-старите версии. Повечето от вас до този момент би трябвало да са получили системния ключ за ъпгрейд. Той върви с появата на екрана на малка иконка в долната част на десния му ъгъл „Get Windows 10”. За да получите тези предимства, обаче има и условие, вие трябва да сте „резервирали”, своето безплатно копие или да сте участвали в разработването на OS. Вълната от безплатен Windows 10, няма да ни „залее” наведнъж, а по етапно, затова има разминаване в „получаването” на иконката. Ако обаче вие сте от хората, които не са си направили нужната „резервация” не бива да се тревожите. Можете да го направите в срок от 1 календарна година от пускането на услугата, това означава до 29.7.2016.

Ако иконката вече се е появила на вашият екран ъпдeйта става много лесно. Цъкнете ли на нея започва автоматичното обновяване и преминаване към Windows 10. Докато се инсталират новостите по програмата компютъра ви ще се рестартира доста пъти, не се стряскайте, това е нормално. Не след дълго вие вече ще разполагате с обновената си система и можете да работите спокойно. Иконите няма да са разместени, всички документи, снимки и файлове ще са запазени.

Има риск да се появи проблем. Не при всички ъпгрейда до 10 е толкова праволинеен и не създава неудобства. Най-често той е свързан със самите драйвери. Те могат да бъдат свалени, но ако не сте сигурни как става всичко това е най-добре да предадете компютъра си в ръцете на специализирано лице. Този проблем се среща най-често при притежателите на по стари устройства, но както споменахме всичко може да бъде „поправено” и компютъра ви да работи по-добре с новата версия, стига да сте инсталирали правилните драйвери. По-новите лаптопи са „застраховани” към този проблем със съвместимостта.

Инсталиране на Windows 10 наново.

Тук идва и въпроса „Защо да ъпдeйтаваме, а да не инсталираме наново Windows 10?” Ще бъдем честни и ще кажем, че по-добрият вариант е цялостно обновяване или по точно ново инсталиране. То се препоръчва, защото така може да се избегнат всички проблеми, при които се налага тегленето на нови драйвери, за които не се знае дали ги има „на пазара” все още. Плюсове при ъпдeйта разбира се има и те не са никак малко. При един ъпдейт ще запазите подредеността на иконите си и всички данни в компютъра си, а това не бива да се подценява.

Ако сте избрали да обновите към Windows 10, ви споменахме не веднъж, че данните се запазват, но не са изключени проблеми. Съветваме ви, ако в компютъра си имате важна информация, която се боите да не загубите да бъде пренесена на външен носител. Само така можете да избегнете неприятни изненади, защото проблеми при обновяване могат да възникнат, а последиците могат да бъдат необратими.

Ако имате някакви проблеми с новата версия след ъпгрейд на Windows-а  потърсете сервизна помощ при нас. Ние можем да преинсталираме Windows 10 без да загубите данни.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.