Сигурност на домашната Wi–Fi мрежа

Сигурност на домашната мрежа

Безжичната домашна мрежа трябва да се защити.

 

Винаги има опасност да се „проникне” в домашната ви Wi– Fi мрежа. Цялостната сигурност на домашната мрежа често е застрашена. Има начини обаче да я направите по-сигурна, отколкото с фабричните и настройки.

Ако вашата Wi – Fi мрежа подлагате не само нея на риск, а и самите вас. Колкото и невероятно да ви звучи това, злонамерените лица могат да я използват и да „нанасят вреди”, които ще са публикуване с името на вашата домашна връзка. Може би това не ви звучи толкова плашещо, но на никой няма да е му е приятно да се появят нецензурни публикации от вашата домашна интернет връзка.

Подсигурете си домашния интернет.

Ето и стъпките, които да предприемете, за да се предпазите от злонамерените лица и да осигурите една добра защита на интернет връзката ви:

 

Промяна на акаунта на рутера ви.

 

Всеки един безжичен рутер идва при вас с администраторски акаунт. Той е един и същи за този модел или за всички такива, които са произведени от един и същ производител. Промяната на акаунта ви носи допълнителна защита и сигурност на домашната безжична връзка. Как точно можете да смените името ще намерите в ръководството за самото устройство, което всеки потребител получава. Сложете по-силна парола на акаунта за влизане в рутера.

 

Промяна на името на мрежата.

 

Новият рутер, който сте си закупили носи името на модела си. Добре е да го смените за по-голяма сигурност. А и самата смяна ще ви помогне в бъдеще. Помощта идва от там, че можете бързо да откриете вашата домашна връзка, ако например наблизо има и други такива рутери. Виждате новото име, което сте създали и бързо гъквате на него и ползвате вашата си безжична интернет връзка. Ако не го промените злонамерените лица, могат лесно да се възползват от вашата връзка, защото както казахме името е идентично с модела и може лесно да се „разкрие” и ползва.

WPA защита на домашната Wi – Fi мрежа – въведете WPA защита и напишете сигурна парола, която да включва букви и цифри, за да е по-трудна за разшифроване. Паролата не казвайте на никога, з ада не се възползват и други хора от домашната ви безжична интернет връзка.

 

Активирайте защитната стена (Firewall).

 

Това е важна стъпка за сигурността на безжичната ви мрежа, която ползвате у дома. Може би няма рутер, който да е „сдобит” със защитна стена. В повечето случаи дори тя е активирана по подразбиране. Тук е важно да се спомене, че на вашия компютър/лаптоп също има активиране на защитна стена. Ако тя е активна на устройството и интернет мрежата няма да ви предпазва. Ако искате да защитите интернет връзката ви изключете защитната стена на компютъра и включете тази на Wi – Fi връзката.

 

Сложете по-силна парола на безжичната мрежа.

Паролата която изпозвате за свързване към вашата безжична мрежа трябва да бъде силна. Какво означава силна парола? Силната парола трудно може да бъде налучкана или разбита. Тя трябва да се състои от поне осем или десет символа. Добре е да ползвате числа и букви. Буквите трябва да са главни и малки. Освен това ползвайте и символи за максимална сигурност.

Защитете файловете си от публичните мрежи – в собствената си мрежа споделяте доста файлове. Когато ги споделяте от домашната си мрежа вие сте защитени, но излагате на риск споделените си папки, ако в даден момент използвате публична мрежа. Тези настройки за споделяне, които носят риск могат да бъдат контролирани лесно, като отидете в „Контролен панел”, „Мрежа и интернет”, „Мрежа и споделяне”, „Промяна на разширените настройки за споделяне” и накрая влизате в „Публичен профил”. Следва само да го изключите, з ада се спре публичното споделяне от другите мрежи.

 

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.