Родителски контрол върху компютрите

Родителски контрол върху компютрите и лаптопите

 

Добре е да осъществявате родителски контрол върху лаптопа/компютъра, защото една неволна грешка на дечицата ви може да предизвика хиляди проблеми.

Живеем във време, където РС устройствата са неизменна част от нашето ежедневие. Ровенето из Интернет пространството е свободно, а това носи риск за самите нас, а какво остава за децата ни. Ние не можем да ги спрем да използват технологиите, защото това е бъдещето им. Все пак докато все още са малки, можем да ги предпазим от доста вреди в Нета. Доста нецензурно съдържание има из пространството, което не е желателно да се вижда от малчуганите. Те могат да достигнат до „забранените” сайтове, при неволна грешка на „изядена буква” например. Могат да си навлекът и проблеми с по-големи хлапета, из чатовете в различни сайтове, с измамници и други.

Като цяло няма как да защитим децата си напълно от нецензурните страници, които могат да отворят или от хулигани и измамници в Интернет пространството, но все пак има шанс да снижим риска до минимум.

Как да намалите дигиталните заплахи към децата ви до минимум.

  1. Web – филтриране – на домашния ви рутер има OpenDNS, който предлага опции за родителски контрол, които са три на брой. Първата от опциите се нарича FemilyShield. Нейните предлагани опции са за конфигурирано и филтрирано съдържание за възрастните. Приложете я и така „наложете” родителския си контрол върху отваряните сайтове. Другата опция, която се предлага се казва OpenDNS Home. Чрез нея контрола, който можете да наложите се „задълбочава”. Тук обаче се налага да си създадете един акаунт и да се инсталира софтуер на устройството. Последната опция, която се предлага е OpenDNS Home VIP. Предлагания контрол от нея е доста качествен и поради тази причина услугата е платена. Прилагането на която и да от трите услуги не бива да ви затрудни, защото OpenDNS предлага подробни разяснения за всяка от тях.
  2. Family Safety – всяка операционна система, която е излязла след е снабдена с опцията на родителския контрол. Чрез нея вие имате възможността да управлявате компютъра/лаптопа и да следите постоянно за какви цели се ползва. Чрез родителския контрол вие можете да ограничите времето за ползване на устройството от всеки един създаден акаунт, можете да забраните стартирането на дадени игри или пък програми. Също така можете да се възползвате от услугата за получаване на данни и действия, за които се ползва даден акаунт по пощата или чрез смс. В случай, че вашата операционна система е по-стара имате възможност безплатно да свалите и да си инсталирате Family Safety. Самото задействане на родителския контрол при изтеглено приложение става доста лесно. Просто натиснете менюто Start после запишете в търсачка parental controls и накрая От там избирате всички настройки, които желаете да наложите за родителския си контрол върху лаптопа или компютъра.

Такива настройки за родителски контрол могат да се налагат и върху телефони, таблети, смартфони и други. Активиране им обаче става по различен начин.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.