Първи впечатления за Windows 10

По-добър ли е Windows 10 от Windows 8  и останалите по-стари версии на операционната система?

Сега, близо две седмици след излизане на Windows 10 Technical Preview бета версия на най-новата операционна система на Microsoft определено може да изкажем положително мнение.

Предимства на Windows 10 Tech Preview.

Тя има редица предимства спрямо Windows 8 и предходни версии. На първо място Windows 10 се отличава с лекота и бързина при зареждане, работа на приложенията и опростен интерфейс. Освен това работи значително по-бързо на стари системи – компютри и лаптопи, производство от преди 4 – 7 години. На система със стар двуядрен процесор, 2 гигабайта рам и малък магнитен твърд диск Windows 10 работи наистина леко и стабилно. Зареждането на системата е близо два пъти по-бързо от колкото при Windows 7 и Windows 8. Времето, за което Windows 10 отваря десктопа е значително по-малко.

Също плюс е връщането на старт менюто в пълната му версия като при десктоп системите. Към старт менюто, освен познатите елементи по един много удобен начин са включени и допълнителните приложения на Майкрософт. Хубаво е, че има директен достъп от старт менюто към деинсталиране на съответните приложения, които не са ни необходими. Между Apps има и много полезни. Такива са алармен часовник, прогноза за времето в региона,  звуков рекордер, сканиращо приложение. Освен тях може да намерите още много в Microsoft Store.

Големи очаквания за финалната версия на Windows 10.

Windows 10 инсталиранеОчакванията за финалната версия на Windows 10 са големи. Може би този път наистина от компанията успяха да направят една по-лека и универсална операционна система. Тя трябва да поддържа и работи много по-добре с голям брой устройства. Спектъра устройства наистина е доста широк- компютри, сървъри, таблети, телефони, лаптопи и други. Наблюденията върху по-стари машини, на които инсталирахме Windows 10 Technical Preview са, че те работят по-добре и по-бързо с новия Windows. Не се наблюдават сериозни проблеми с откриване на устройствата и инсталирането на драйвери.

Обикновено системата се разпознава сама. Ако липсва драйвер, то драйверите за Windows 8 в повечето случай са напълно съвместими. Те могат да се ползват без проблем за инсталиране на съответните устройства.

В обобщение на казаното искам да отбележа, че Майкрософт основателно прескочиха номер 9 и заявиха, че системата заслужава да се нарича с номер 10.

В сервиз “Изток” вече извършваме услуги по инсталиране на Windows 10 Technical Preview за всички клиенти, които желаят да тестват и ползват новата операционна система.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.