„Първа помощ” при заливане на лаптоп с течност

Какво трябва да направите веднага след заливане на лаптоп с течност.

Стъпки за бързо справяне при заливане на лаптоп с течност.

Затова днес ще ви представим стъпките, които е добре да спазите при заливане на лаптоп с течност.

Много домакинства са заменили компютъра с лаптоп, защото той заема по-малко място и може да се пренася навсякъде в къщата, да е неизменно до нас на почивката ни. Това наистина е едно удобство, но риска да го залеем с течност от невнимание е много голям.

Кой в днешно време не обича да си пие кафето сутрин, да бъцка на лаптопа и да разглежда страници в нета? Повечето от нас го правят, но риска от заливането с кафето, колата или минерална ви вода е голям. Едно погрешно движение може да ви съсипе преносимия компютър и повярвайте това се случва много често и никой не е презастрахован. В зависимост от това с каква течност е залят компютъра и къде могат да се загубят всички важни файлове, снимки и клипове, които имате в него. Единственият вариант да го предпазите е да не „доближавате” течност до него и да бъдете предпазливи.

Все пак колкото и да сме внимателни тази злополука може да се случи на всеки. Точно за това днес ще ви „издадем” няколко стъпки, които да спазите в случай на заливане, за да намалите риска от загубване на всички важни данни и необратима повреда на лаптопа.

Ето какво трябва да спазите, ако залеете преносимия си компютър с течност.

заливане на лаптоп

  1. Задължително първо трябва да изключите кабела на лаптопа си от мрежата за захранване (ако е включен в нея, разбира се).
  2. Бързо го обръщате наопаки и изваждате (сваляте) батерията му. При това го оставяте да стои наопаки за да може течността да излезе обратно. Взимате суха кърпа и подсушавате внимателно батерията. Постарайте се да избършете добре и течността да бъде попита. Вгледайте се внимателно, не бива да остава течност между изводите. Не използвайте сешоар за сушенето на батерията и клавиатурата! Това само ще повреди частите или ще ги унищожи напълно, защото при загряване има опасност от стопяване на пластмасите и дори експлодиране.
  3. Без да слагате батерията, вземете лаптопа и го обърнете с клавиатурата надолу. Дръжте го така най-малко половин час.
  4. Последната стъпка е носенето му за ремонт на компетентно лице.

Следвате ли тези 4-ри лесни стъпки вероятността да запазите лаптопа и данните ви е много голяма. Да възможно е да се прецака клавиатурата и да трябва да се смени с нова, но това е най-малкия дявол.

 

ВАЖНО!

Знаем, че когато всичко изсъхне ви примамва мисълта да сложите батерията и да се опитате да пуснете преносимия си компютър, за да видите дали той ще стартира. Не го правете, макар всичко да е сухо, може да се получи „нежелана реакция” и всичко да изгори. Оставете го в ръцете на техниците, те ще преценят най-добре, какво да направят.

В зависимост от това с какво е залят лаптопа ви има различна степен на риск от „пагубен край” за него. Ето и височината на риска, в зависимост от това с какво е залят лаптопа.

Пепси/Кока кола – възможно най-рисковата течност. Всички знаем за корозивните качества на тези напитки. Те съдържат доста захар, което прави почистването много трудно.

  1. Различни видове фрешове – също има голям риск лаптопа ви да не може да бъде поправен. Високата киселинност на фрешовете увеличава риска от създаването на окиси около важните елементи в преносимия компютър. Рискът от късо съединение се покачва многократно.
  2. Кафе – поради създаването на окиси тук също има опасност от късо съединение. Почистването му от клавиатурата и другите части става много трудно.
  3. Бира – тук опасността от тежки повреди е по-малка, защото питието няма мощни корозивни качества. Въпреки това почистване от компетентно лице е задължително.
  4. Твърд алкохол (водка, ракия и други)– отново има риск от създаване на окиси и поява на късо съединение. Въпреки това водката се изпарява бързо и затова алкохолното питие не се счита за „най-пагубно” за лаптопа ви.

С каквото и да залеете лаптопа си рискове за сигурността на данните ви има, така че спазете стъпките за минимални щети и може да избегнете пълната загуба на машината си.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.