Поправете Windows XP без да го преинсталирате

Поправете Windows XP без да го преинсталирате

Компютърните вируси са неразделна част от Интернет пространство и често ни се случва компа ни да се задръсти с тях и да се налага „пречистване” на Windows XP. Любимата локализация на вирусите е локалния диск С. Той е слабото място на операционната система. За да ги изчистите не винаги е нужна пълна преинсталация на Windows XP, а просто едно лекичко възобновяване. Действието, което ще ви предложим е да поправите Windows XP без да преинсталирате. Действията за поправка ще ви помогнат само в случаите, когато не са засегнати регистри.

Следвайте тези инструкции и „поправете” Windows XP.

  1. Поставете диска за Windows XP в устройството. После веднага рестартирайте личния си лаптоп. След стартирането му се налага да влезете в Това става с бутоните от клавиатурата F1 или пък с Delete. Следва да намерите опцията „Boot Options”. Цъквате за запазване на настройките. Веднага след това лаптопа ви ще се рестартира автоматично. Когато той започне стартирането си изчаквате да видите „Press any key to boot…. „. Точно тогава натискате един произволен бутон на клавиатурата си. Следва потвърждаване за Boot-ването на поставения диск.
  2. После ще натиснете бутона R, след като отворите Recovery Controls. Направете избор, за това което ще редактирате. После в повечето случаи се изисква да се напише 1 и накрая преминавате напред с бутона
  3. В конзолата се написва map. Това се прави, защото трябва да знаете за извършването на конфугурацията. Ще ви излезе буква, която се налага да запомните, защото само така ще разберете къде се намирате.
  4. Намерете Dir и пишете на лист напишете всичките имена на файлове, които са се променили за последните поне 3 дена. С помощта на Delete изтривате всичките. Ако има файлове с логични имена също ги запишете на листчето. Те най-вероятно са файлове, които ви служат, но са били заразени.
  5. Връщане на оригиналните системни файлове.

  6. Следва да възвърнете истинските файлове, които са били заразени. Натискате команда наречена „expand”. Когато сте в операционната система, която е под вид на файлове за архитектура написвате вече запомнената буква от map. Веднага зад нея написвате Тук има и още една тънкост. В случаите, когато файловете са exe или пък например dll, вместо последната буква на файла, който искате да възстановите изписвате долно черта (ex_, dl_). Приключихте и с възстановяването на важните според вас файлове, които са били заразени с опасните и коварни вируси.

Пуснете лаптопа си. Веднага щом стартирате дадена програма, която е бъгвала до момента ще разберете дали сте се справили сами с поправката на Windows XP. Ако тя стартира бързо, не бъгва и не създава другите проблеми, които е причинява, значи сте се справили отлично.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.