Най-голямата грешка на MySpace

Най-голямата грешка на MySpace.

Отказа на MySpace да купи Facebook.

Отказа на MySpace да купи Facebook в минали години се оказа може би най-голямата грешка на компанията. MySpace буквално залезе, след като на пазара излезе вече поостарелия продукт Facebook. В момента на нашумялата социална мрежа е именно Facebook, която има над 1 милиард потребители.

В минало още при пускането на Facebook на пазара, създателите му са търсели подкрепа за популяризацията му и въвеждането му в Интернет пространството. В далечната 2004 година е било отправено предложение към MySpace за влагане на капитал в социалната мрежа. По това време MySpace беше „гиганта”, който диктуваше правилата и най-използваната програма. Специалистите не виждат никакъв потенциал във Facebook и отказват неговата покупка на среща проведена между Крис ДеВолф (директора на MySpace) и Марк Зукърбърг (директора на Facebook). Предложението за сливане е отказано, а продажната сума е била доста „скрома”, само 75 милиона долара.

През 2005 година News Corp плаща на MySpace сумата от 580 милиона долара. С това капиталовложение се стремят да развият и увеличат потребителите на услугата. Направени са доста смени на фокуса и стратегията. За жалост на MySpace обаче няма никакво увеличаване на потребителите. За тяхна изненада или пък не мрежата започва да отчита сериозни и доста солидни загуби.

За една година Facebook се разраства значително и се популяризира.

Отново се насрочва среща между двамата директори, пак с предложение за сливане и продажба на вече популярния Facebook. Този път сумата за продажбата е увеличена на 750 милиона долара, но Зукърбърг отново получава отказ от ДеВолф.

През 2007 година все пак се закупува част от Facebook, която е 1,6% на стойност от 240 милиона долара. Купувачът обаче е Microsoft. Чрез тази покупка, като цяло цената на социалния гигант Facebook се определя на 15 милиарда долара.

Днес вече можем категорично да твърдим, че MySpace е направила най-големите си грешки, като не е закупила Facebook и то не един път, а два пъти. Някогашният социален гигант се срина почти до дъното. Днес той се използва изключително рядко от потребителите му. Можем дори да кажем, че по-често срещаме името му (MySpace) във вицове публикувани във Facebook. Каква ирония на съдбата само, няколко погрешни стъпки и загубите на гиганта са огромни.

Facebook се радва на все повече и повече популярност днес.

Той привлича хиляди пъти повече трафик от всяка една социална мрежа. Спокойно може да се твърди, че той стана част от ежедневието на повечето хора. Статистиката показва, че Facebook ще продължава да жъне успехи и за напред, неговите потребители ще се увеличават все повече и повече. Няма как да отречем, че и той има доста „трески за дялане”, но се надяваме с времето качеството на информация в него да се подобри. Една от новостите, която се обсъжда от доста време, както може би сте чували е „прикачването” на бутон „не харесвам”. Предполагаме, че скоро резултатите ще са на лице.

Смятаме, че MySpace може само да съжалява, че в миналото, през 2004 и 2005 година е отказала да закупи Facebook, защото сега търпи тежки загуби на гърба си и може би никога повече няма да се върне, като гигант на пазара.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.