Максимална защита с добра антивирусна програма

Максимална защита с добра антивирусна програма

Избор на добра антивирусна програма.

За предпазването от злонамерени атака на нашите компютърни устройства се налага да ползваме добра антивирусна програма. Антивирусната трябва да се поддържа и наблюдава, за да извършва действието си максимално добре.

Знаем, че вирусите нанасят тежки щети на нашите компютри и лаптопи. Заразата с тях става бързо и ние не можем да я предотвратим сами, затова инсталираме сигурни антивирусни програми, за да пазят те важните ни данни. Компютърните вируси са доста разнообразни и често дори нямаме представа, че сме се заразили с тях.

Вирусите създават ред проблеми.

Те могат да се „прикачат” на устройството при инсталиране на безобидна програмка, която да използваме за лични нужди, чрез отваряне на примамливо писмо в пощата и други. Самото им стартиране също става по различни начини, те могат да нанесат беди за файловете моментално или да изчакат „най-удобния” момент. Щетите, които те нанасят също са доста разнообразни. Те могат да изтриват файлове или да ги копират.

Общо взето при зараза с компютърен вирус ще си навлечете само проблеми и за да се предпазите е добре да имате антивирусна програма, която в повечето случаи спира тяхното проникване.
Наистина инсталирането на антивирусен софтуер е най-сигурното средство за защита от вируси. Гаранция, че ще спре всяка атака няма, но все пак нанесените щети при евентуално поникване ще са възможно най-малки. Все пак напредването на технологиите става с доста бързо темпо, а от там и злонамерените атаки на хакерите стават все по-добри. За да се възползвате най-добре от антивирусната защита е добре да спазвате няколко стъпки.

Няколко стъпки за превенция.

1.    Обновяване на антивирусната програма.

Както казахме компютърните вируси се усъвършенстват постоянно и то с доста бързи темпове. За да предпазите компютъра или лаптопа си от тях се налага непрекъснато да обновявате антивирусната си.

2.    Инсталирайте само една антивирусна защита на устройството си.

На компютъра ви трябва да има инсталирана само една единствена антивирусна програма. Погрешно е мисленето, че колкото повече инсталирани защитни програми имате ще бъдете по-предпазени от вируси. Когато антивирусната е повече от една самата система се обърква и вместо те да ви пазят, те нанасят „повреди”. Общо взето всичките защити, които имате няма да ви защитят, а ще се получи обратния ефект, вируса по-лесно ще проникне, защото софтуера ви е объркан от случващото се.

3.    Защитавайте данните си не само с антивирусна програма.

Да, антивирусните програми са добро решение за защита, но както всяко нещо те не са съвършени. За да се предпазите от вируси и тежката загуба на лични данни и вие трябва да сте внимателни. Добре е преди да отворите примамливото писмо, което ви обещава неистови богатства незабавно да помислите дали това не е поредната измама (в 99% от случаите това е измама, дори и 100%). Предлагат се безплатни копия на най-новите хитови филми и всички други такива примамливи оферти. Те ви приканват да ги отворите, но са заразени, така че избягвайте да ги отваряте. При отварянето им печелите не пари, а безплатен компютърен вирус. Той ще ви донесе само нежелани последствия за вас. В повечето случаи антивирусната програма, която сте си инсталирали може да се справи с тях. Но защо трябва да рискувате. Доста от хакерите са изобретателни и могат да я пробият.

Пазете и вие, не разчитайте само на антивирусната защита!

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.