Инсталиране на Windows със собствени усилия

Инсталиране на Windows със собствени усилия

 

Ако имате малко познания за ИТ технологиите можете да извършите Инсталиране на Windows със собствени усилия на лаптопа си самостоятелно. За целта трябва да имате инсталационен носител, като например флаш устройство или пък DVD.

Инсталацията на Windows 8, Windows 8.1 или Windows 10 може да направите със закупен от вас DVD диск. Може и да си направите такъв, или пък флаш устройство, от ISO инсталационен образ, което се ползва за стартиране на инсталирането. Преди да почнете да инсталурате новата си ОС архивирайте всичките си важни файлове, защото вероятността да бъдат напълно изтрити и завинаги загубени е огромна.

Ето и стъпките, които да следвате при вашата инсталацията.

Натиснете бутончето за стартиране на лаптопа ви. Нека той зареди напълно и чак тогава поставете нужното ви флаш устройство или DVD диска.

Втората стъпка е да изключите лаптопа си. Преди да предприемете нещо друго уверете се, че биоса е настроен за да стартира от боот сектора на флашката или диска съответно каквото ползвате.

Рестартирайте отново личния си лаптоп. За да се стартира зареждането на новия диск или флаш устройството натиснете бутон от клавиатурата си (без значение кой е той).

 

На екрана ви ще е излезе прозорче „Инсталиране на Windows”, от което си избирате езика за въвеждане. После уточнявате и другите предпочитания и продължавате с натискането на „Напред“.

После излиза прозорче, от който трябва да изберете бутончето, на което пише „Инсталиране на Windows”.

 

Въведете продуктовия ключ.

 

После излиза страница, в която има поле за въвеждане на продуктов ключ. Вписвате го и продължавате напред. Този продуктов ключ може да намерите написан върху кутийката, с която е бил поставен диска. Ключът също така може да се намира и в пощата ви. Той може да бъде изпратен по email при потвърждаване на направената от вас покупка.

После ви излиза прозорец, с който ви приканват да прочете условията за лицензираната операционна система, която желаете да инсталирате. Най-отдолу излиза въпрос „Приемете лицензираните условия”. С помощта на мишката отбележете, че сте съгласен и продължете напред с инсталацията на Windows .

 

Изберете дял или форматирайте съществуващ.

 

След съгласяването ви условията на Windows на екрана ще ви излезе прозорец, с който ще ви попитат какъв тип инсталиране желаете. Тук отметнете, пак с мишката, „По избор”.

После следва прозорчето с въпрос „Къде желаете на инсталирате Windows”. При версия за инсталация на Windows 8 цъквате върху „Опции за устройството” и цъквате върху желания от вас дял, в който ще правите промените. После цъквате върху формата за форматиране, която изберете. Ако има нужда следвайте стриктно другите инструкции, които ще ви излизат. При Windows 8.1 цъквате върху избрания от вас дял, цъкване върху опцията за форматиране и следване на останалите инструкции, които ви излязат.

Ако сте приключили с форматирането следва да натиснете бутончето, на което пише напред. Накрая следвате дадените ви инструкции, като продължавате с натискането на бутона „Напред” и завършвате вашата инсталация на Windows успешно.

2 thoughts on “Инсталиране на Windows със собствени усилия

  1. Лаптопа е закупен с уиндос 8 ,изтеглих уиндос10 но отново севърнах на 8.Сега питам,мога ли да се върна към 10?

  2. Най-добре е да се извади серийния номер и да се инсталира отново Windows 10 най-новата версия 1709 със същия сериен номер за да премине активацията успешно.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.