Инсталиране

Инсталиране на Windows OS на лаптоп, таблет, или просто компютър.

инсталиране на windowsНай-вероятно често сте си задавали въпроса: какво пък толкова сложно има в една инсталация на Windows на лаптоп, или на компютър? Купуваме си едно CD-R, или DVD-R дискче, дърпаме смело от торентите какъвто там Windows ни трябва, печеме инсталационен диск на бавен огън и ето че сме готови за инсталацията на Windows-а. Там цък-мък… , все ще се оправиме някакси.

Така е, изглежда лесно. Но всъщност, както всяко нещо на този свят и тук нещата на пръв поглед изглеждат прости до безумие, но винаги излизат непредвидени проблеми и едва тогава всъщност разбираме, че инсталирането на Windows на лаптоп или на компютър, все пак си има своите „чалъми“ и далеч не е толкова проста работа, колкото изглежда.

Кои са подводните камъни и мъртви течения на една инсталация и преинсталация на Windows?

Най-често проблемите се свеждат до:

Първоначално настройване на буутващо устройство, било то инсталационна флаш памет, инсталационен диск с Windows, или нещо друго. Настройването става от биоса и е специфично за всеки биос и за всяко дъно става по различен начин. Новите лаптопи и компютри идват с UEFI биос, който поддържа само или по подразбиране UEFI GPT буут. Ако инсталационната флашка или диск не поддържат тези формати инсталацията става невъзможна. Обърнете сериозно внимание на Secure Boot опцията за UEFI. При включен Secure Boot няма шанс да стартирате инсталирането.

Разпределение на дяловете и партишъните на твърдия диск. Да триеме и форматираме, или да не пипаме нищо, зависи от това, дали искате да запазите информация от харда, или не. Всеки случай е строго индивидуален. Не може да инсталирате Windows върху дял на който вече имаме инсталиран Linux, както и по-ниска версия на Windows OS. В такъв случай се налага триене и създаване наново на дяла, форматиране и прочее.

Ако инсталирате Windows 8 или Windows 7 на лаптоп от флашка, знайте, че често излиза като проблем буутване от USB3 порт, тъй като не може да се зареди драйвера за твърдия диск и съответно инсталацията изобщо не го разпознава. От грешката, която виждате на екрана, става ясно, че инсталацията не може да продължи поради неразпознат хард диск на системата. В такива случаи е важно да се бутва от USB2 порт, а не от USB3 такъв.

При преинсталация бъдете особено бдителни, когато ви покаже дяловете на диска. Ако трябва да запазите информация под форма на файлове, в никакъв случай не изтривайте дялове и не форматирайте.

Пост инсталационни настройки на Windows

След като инсталирането на Windows приключи, най-вероятно ще се наложи да доинсталирате драйвери за някои от неразпознатите устройства, както и програми и кодеци. Не забравяйте антивирусната програма накрая, ако не искате компютъра ви бързо да се напълни с всевъзможни вируси и спай. Това важи най-вече за по-старите версии на Windows като XP, 7 и отчасти  8.

Ако трябва да инсталираме Windows 8 на нов лаптоп, първо проверете дали няма вече инсталирана друга операционна система като DOS или LINUX на хардиска. Ако има, първо трябва да бъдат напълно заличени всички предишни дялове на диска, преди да започнете инсталацията на Windows 8. Същото правило важи и за другите версии на Windows OS като Windows 7 и Windows XP.

А и друго!

32 или 64 битова версия на Windows

Никога не правете тази глупост да инсталирате 32 битова версия на Windows 8, или Windows 7 на нов лаптоп, или ново PC с повече от 4 GB RAM памет, защото осакатявате инсталацията по този начин. Рамта от 3,5 GB нагоре просто няма да може да се използва от Windows. Другата смешка е да инсталирате 64 битова Windows os на стар лаптоп, или стар настолен компютър с по-малко от 2 GB RAM памет. Така пък ще си препълните паметта и лаптопа ще върви като бабичка, ако изобщо върви.

В заключение искам да кажа на всички, които държат компютъра и лаптопа да работи безупречно, особено в случаите когато работят с него: не си инсталирайте Windows-а сами, а потърсете експерт в това начинание. Същото важи и в случаите, когато е необходимо да се направи преинсталация на Windows на вашия лаптоп или персонален компютър. Търсете експерт.

Всичко за Windows операционна система на вашето PC и лаптоп може да намерите при нас. От начало до край ние ще се погрижим вашия лаптоп, таблет или компютър да бъде професионално инсталиран и настроен, така, че да го ползвате с удоволствие, без да се притеснявате че някъде нещо няма да сработи или ще ви създаде проблем.

За контакт и въпроси с нашия сервиз може да ни звъните на 0894 700 233.

Само при нас: експертна инсталация и преинсталация на всички версии на Windows OS ( Windows 8, Windows 7, Windows XP, Windows 2000, 32 или 64 битови версии) на всички марки и модели лаптопи, настолни компютри и таблети под Windows. Инсталираме също всякакви програми и драйвери по поръчка на клиента.

Относно цени за инсталация и преинсталация на Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, Windows XP вижте тук

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.