Инсталиране на Windows 10

Инсталиране на Windows 10 Technical Preview е вече факт

Време ли е вече да говорим за инсталиране на Windows 10 след като Windows 10 Technical Preview е вече факт. Preview версията на Windows 10 може да изтеглите от тук. Истината е че е все още е рано за инсталиране на Windows 10. Това не означава обаче че не е време да го тестваме, за да видим как работи.

Какво ново виждаме в 10 Technical Preview?

Какви са новите неща, както и да обменим впечатления за новоизлюпената версия.

Връщане на класическото старт меню с включени Apps

Както се говореше от много време Майкрософт върнаха класическото старт меню. Разбира се визията не е съвсем същата както сме свикнали при Windows 7, но все пак в това отношение определено има напредък.

Версия 9 на Windows беше умишлено пропусната.

Интересно е, че версия 9 беше пропусната. От компанията твърдят, че промените в операционната система при Windows 10 са твърде значими, за да оставят името Windows 9. Според мен това е нищо повече от рекламен трик. Очакванията бяха за излизане на Windows 9, а вместо това в последния възможен момент видяхме презентация на Windows 10. Най-вероятно важен в случая беше момента на изненада.

Windows 10 ще може да се ползва като безплатен ъпдейт за много потребители.

Добрата новина е, че потребителите на Windows 8 ще могат да ползват новата версия като безплатен ъпдейт. Не ви съветвам обаче все още да бързате да слагате ъпдейта. Все още има много неща, които е добре да бъдат оправени. Не изключвам възможността от поява на бъгове които впоследствие ще бъдат поправени, чрез интернет ъпдейти на системата.

Засега не е ясно точно какви са новите неща освен връщането на старт менюто и изчезването на страничната лента от дясно при посочване на мишката в горния десен ъгъл на десктопа. По скоро нещата до голяма степен наподобяват Windows 8.1. Времето ще покаже с какво новата операционна система е по-добра, а засега ни остава да тестваме и да се учим да работим с новата Windows 10. От Microsoft пък ще трябва да доизчистят бъговете и да въведат още нови неща.

Целта на новия Windows 10 е да бъде универсален.

Новото може би е най-вече във факта че системата се универсифицира, тоест ще поддържамного по-голям брой устройства – от телефони до сървъри. Разбира се времето ще покаже до колко това ще стане.

Не бързайте да ъпдейтвате и преинсталирате още вашите системи.

Колкото до инсталирането на Windows 10 все още е рано да правите това на работния си компютър, таблет, или лаптоп. Ако сте запалени тестери да, но за работа е още рано. Предвид на факта че финалната версия на Windows 10 ще се появи най-рано другата 2015 година, то все още е рано да бързате да инсталирате Windows 10. Също така, ако сте ползватели на Windows 8.1 от компанията предлагат превю версията като безплатен ъпдейт. Но това също не е препоръчително да правите поне на този етап.

Някои предимства на Windows 10

Колкото до предимствата на новата версия определено може да се каже, че тя работи добре и бързо дори на по-стари лаптопи. Зарежда десктопа много бързо. Няма проблем с разпознаването на драйвери за устройствата. По първи впечатления намира устройствата и ги инсталира автоматично, или чрез Windows Update. До голяма степен драйверите достъпни за Windows 8 са съвместими. Старт менюто е удобно и лесно може да го настроите така както на вас ви е удобно.

Ако приложения от Майкрософт стор не са ви необходими може да ги деинсталирате направо от страт менюто като изберете опция Uninstall. Като цяло първите впечатления за Windows 10 определено са много добри.

Ако сте ентусиасти и желаете да сте един от първите, които ще ползват новата операционна система, заповядайте в сервиза за инсталиране на Preview версията. Успех на тестерите!

Как се инсталира Windows 10 на лаптоп и компютър?

Основни стъпки в процеса на инсталация на Windows 10 даваме в описанието по-долу степ бай степ.

Не трябва да инсталирате Windows 10 върху основния си компютър. Най-добре използвайте тест компютър, или ползвайте Virtual Box за виртуална машина.

Стъпка 1.

Включете се в програмата Windows Insider и изтегляне ISO image на Windows 10. Дефакто имиджите ги има и в торенти, в случай, че не искате да се регистрирате за Windows инсайдер, може да изтеглите копие на инсталатора от торенти.

Стъпка 2.

Ако инсталирате настолен компютър PC запишете имиджа на оптичен диск, или създайте стартиращо USB флаш устройство. Иначе, просто приложете изображението ISO с помощта на виртуален софтуер по ваш избор. Може да пробвате дори надграждане със запазване на всички програми и настройки. Имайте предвид че все още нещата са в тестов стадии на разработка.

Стъпка 3.

Стартирайте инсталацията като кликнете върху бутона „Next“

За по-заинтересованите, тук са дадени всички стъпките на инсталацията, въпреки че можете да я извършите само като натискате върху бутона думата “Next” .

Стъпка 4.

Когато за първи път стартирате компютъра ще видите екран като този:

инсталиране на Windows 10- 1

Стъпка 5

Натиснете Next и ще бъдете отведени към екрана Install now. Върху който очевидно трябва да кликнете.

инсталиране на Windows 10- 2

Стъпка 6

След това ще трябва да направите избор между това да обновите Windows, или да направите чисто нова инсталация.Тъй като ние ви препоръчваме да инсталирате Windows 10 върху виртуална машина или пробен компютър, по-скоро е добре да  изберете тук Custom.

инсталиране на Windows 10- 3

Стъпка 7

В този момент вие ще трябва да изберете къде да се инсталира Windows 10. Добре е да внимавате какво правите в тази стъпка ако имате важна информация някъде на харда за да не си затриете файловете с лека ръка. Може да се наложи да изтриете, или създадете дял, но ако използвате помощта на виртуална машина, можете просто да кликнете Next.

инсталиране на Windows 10- 4

Стъпка 8

И сега започва да се инсталира Windows 10. Инсталацията на уиндоуса обикновено трае не повече от 20 минути. Продължителността и времетраенето зависи изцяло от бързината и параметрите на машината.

Започва инсталирането на Windows 10

Стъпка 9

След като компютърът се рестартира отново, вие ще можете да изберете дали искате настройките Windows Updates да са активирани . Ние ви препоръчваме да използвате само изричните настройки.

инсталиране на Windows 10- 6

Стъпка 10

А сега можете да влезете в профила си в Microsoft. Ние ви препоръчваме да използвате профила си в Microsoft, защото в противен случай няма да можете да използвате половината от новите функции на Windows 10 .Тогава ще имате чувството,че сте с Linux, или Windows 7, вместо с най-новата версия на Windows – 10. Разбира се при желание може да създадете локален акаунт без да е необходимо да създавате майкрософтски такъв или да се вписвате във вече съществуващ акаунт на Майкрософт.

инсталиране на Windows 10- 7

Ако сте направили всички настройки правилно Windows ще поиска да потвърдите.За да изпълните тази стъпка трябва да кликнете в центъра.

Стъпка 11

После ще ви пита как искате да настроете компютъра си. Тъй като ние искахме да се тестваме всичко като нов компютър, трябвa да изберете да създадете Windows 10 на ново, но бихте могли , ако искате да копирате всички ваши настройки от друг компютър.

инсталиране на Windows 10- 8

Стъпка 12

Искате ли да използвате OneDrive? Той е вграден още от самото начало в Windows 10, така че ние просто го оставяте на мира.

Включване на One Drive

И сега цветен екран, който ни казва какво се случва. Цветовете се преливат по интересен начин.

инсталиране на Windows 10- step 10

Най-накрая всичко е готово и Windows 10 е готов за работа.

Десктоп екран на Windows 10

На който му е харесала статията пуснете по един лайк във фейса.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.