Инсталиране, настройване и активиране на Windows 10 финална версия с номер 10240

Инсталиране на Windows 10 RTM. Настройване и активиране в три прости стъпки.

Поздравления! Най-после излезе финалната версия на Windows 10, която нетърпеливо очаквахме.

Инсталиране на Windows 10 RTM v. 10240 вече може да се направи. Досега на бял свят се появиха множество бета версии на Windows 10 Insider Preview. За голяма радост може да се смята, че версията с номер 10240 е финална, или RTM (версия за производителите). От Майкрософт вече пуснаха тази версия към производителите на хардуер, за да могат да я включат в новите си модели.

Повече за процеса на инсталация на Windows 10 в подробности може да си прочетете от мои предишни статии например от тук.

Надстройване и активиране на Windows 10 RTM

Windows 10 Final RTMВ случая по интересното е да разберете повече за процесите на настройване и активиране на последната версия на Windows. Има разни възможности при инсталиране и ъпгрейд на Windows-а.

Първи вариант е надстройване на Windows със запазване на всички файлове и сетинги. Така мигрирате от предишна инсталация на Windows 7, или Windows 8. Всички юзъри, които имат купен лицензен Windows ще се радват на напълно безплатен ъпгрейд към Windows 10. Те не трябва да плащат, или да доплащат за новата версия. От доста време в системния трей на такива потребители излиза иконка на едно бяло знаменце. То ще ви подканя за резервиране на безплатен ъпдейт на системата към Windows 10. Там в три стъпки може да направите лесно резервация за автоматичен ъпдейт. Ако пък да речем ползвате пиратски Windows също не сте напълно прецакани.

В такъв случай от Майкрософт ви дават безплатен ъпгрейд към 10 за една година безплатно ползване при преминаване към новата версия. Тези пък които участваха в програмата Windows Insider и го бяха настроили към бета тестването на Windows 10 Preview би следвало да получат също безплатно Windows 10 RTM и да плуват доволно.

Инсталиране на Windows 10 10240 RTM начисто.

Тук ще разгледам случай на инсталиране на Windows 10 финална версия начисто, без запазване на настойки от стари инсталации. Ако е така системата ще поиска от вас сериен номер и активиране. В този случай може да ползвате следния сериен номер: W269N-WFGWX-YVC9B-4J6C9-T83GX. Това е серийния номер, който активира Windows 10 RTM v. 10240.

Разбира се, ако сте фен на Майкрософт и искате да си купите Windows 10 на флашка например скоро ще може да го направите. Дисковете с инсталация вече са отживелица. Флашките ще ги заместят успешно като инсталационен носител. Според някои сведения потребители ще имат възможност да закупят Windows 10 Home на цена от 120 долара, а Windows 10 Pro версия – за 200 долара.

Аз лично смятам да си направя сам инсталационна флашка с Windows 10 RTM като ползвам програмата RUFUS, която може да изтеглите от тук. Оригинални ISO образи на Windows 10 RTM може да изтеглите от тук например. След това с помоща на Rufus може да ги прехвърлите лесно на бутваща инсталационна флашка. Когато правите флашка обърнете внимание на биоса на вашия лаптоп. Ако е UEFI биоса запишете файловата система на “GPT дялова схема за UEFI компютри” а на файлова система Large FAT32.

Когато инсталирате уиндоуса просто въведете горния сериен номер когато поиска.

Активиране на Windows 10 при проблем с активация.

Ако въпреки всичко след инсталиране на Windows 10 се появи проблем с активацията следвайте следните стъпки за успешно активиране:

1. Отваряте CMD като давате десен клавиш на мищката върху него и избирате “Run as Administrator”

2. Въвеждате поред следните редове на командния ред последвано от натискане на клавиш Enter след всеки един от тях.

slmgr /ipk W269N-WFGWX-YVC9B-4J6C9-T83GX

slmgr /skms kms.xspace.in

slmgr /ato

В крайна сметка излиза прозорец, който ви съобщава че уиндоуса ви е успешно активиран.

Настройте езика на Windows 10.

Вече може да изтеглите автоматично български език на Windows 10. Отворете старт менюто на Windows 10 и изберете третото меню от долу нагоре – Settings. След това

изберете “Region and Language”. Там в “Region and Language” добавете Bulgarian, ако го няма и влезте в него в Options. Там задайте да стане основен език за показване след като се изтегли и инсталира от сървъра на Майкрософт. Това обикновено продължава около 10 минути, така че не бързайте да затворите прозореца. Пак от там може да си добавите и фонетичната класическа подредба на клавиатурата.

Повече техническа помощ относно инсталиране, настройване, ъпгрейд към, преинсталиране и активиране на Windows 10 може да получите в нашия сервиз. За връзка с нас наберете 0894 700 233 ,или посетете сервиз “Изток” на улица “Атанас Далчев” 7.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.