Инсталация на Windows XP на стар компютър

Инсталация на Windows XP на стар компютър

За горди притежатели на стари бараки.

Ако сте горд притежател на стар комп, то не се знае в кой момент ще се ви се наложи инсталация на Windows XP на стар компютър. При тази стара операционна система често има нужда от (пре) инсталиране на вашият Windows XP. Причина може да се окаже вирус, някакъв срив в регистрите или в системните файлове. Затова е важно да се знае правилният начин, за да бъде цялата прецедура успешна и да сте доволни от резултата. Аз лично ви препоръчвам да се ориентирате към Professional версията на Windows XP. Неин плюс са двете незаменими функции. Windows Domain (отнасяща се до настройването на компютъра като сървър) и Remote Desktop. В тази статия ще разгледам конкретно инсталирането на Windows XP Professional.

Настройване на стартирането от инсталационния носител.

Преди да започнете с инсталацията се уверете, че вашият компютър е настроен автоматично да разпознава CD/DVD устройството като първоначално. Тоест да му е приоритет и да зарежда (бутва) първо него. Също ако има опции ATA/ AHCI, превключете задължително на ATA или “Compatible”.  При някаква разлика, можете да коригирате това в BIOS менюто,след натискане на бутона DEL при началното зареждане. След като сте готови с това и всичко е както трябва натискате enter, за да започне копирането на файлове от диска към вашето PC. Трябва да знаете, че ако  диска не е свързан посредством IDE порт, ще трябва да инсталирате нужните драйвери от флопи дискета или друго CD. Ако имате такъв проблем натиснете предварително F6.

Начало на инсталирането на Windows XP

Пред вас ще застане син екран със съобщение “welcome to setup”. За да продължите натиснете enter. Появява се лицензното споразумение с което трябва да се съгласите- просто натискате F8.

Вече сте на мястото откъдето трябва да изберете в кой дял да бъде инсталирана новата операционна система. По мое мнение най-добре е да създадете още един дял, където да инсталирате само системни и програмни файлове. За тази цел натиснете клавиша C. Сега можете да регулирате колко MB да прехвърлите новата част, като ви е изписано максималното количество ( в зависимост от вашият хард диск, разбира се). След натискането на бутонът enter, започва и същинската инсталация на Windows XP Professional на вашия компютър.

След зареждането, към вас ще бъде направено запитване каква файлове система ще искате да инсталирате към Windows-NTFS quick, FAT quick, NTFS или FAT. При Windows XP Professional, нямате друг избор освен NTFS, защото само тя може да осигури всички настройки за сигурност свързани с файловете.

Донастройка на Windows XP

Когато дадете своето съгласие с бутона enter, вече сте в потребителския интерфейс. Тук регулирате регионалните настройки и натискате Next. Следва поле, където трябва да отбележете своето име и това на вашата фирма (ако сте част от такава). Това не влиза в регистрирането на операционната система. Ако не напишете нищо Windows XP сам ще запълните празните места. Натискате Next и пред вас се появява прозорец за въвеждане на регистрационен код към софтуерът. Помнете, че Windows може да работи само 30 дни без него. После трябва да въведете подходящи настройки за предпочитаната мрежа, както и за час и дата.

За да активирате Windows напишете вашето потребителско име в полето „Your name” в последният отворил се прозорец. С това инсталацията на Windows XP Professional завършва.

Сервиз Изток гарантира инсталиране и преинсталиране на Windows на експертно ниво. Така ще бъдете винаги сигурни, че получавате максимума от възможностите на своя компютър и стабилност на системата.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.