Инсталация на Windows 7 посредством flash памет

Инсталация на Windows 7 посредством flash памет

Инсталирането на Windows 7 от flash памет е най-удобно

Инсталация на Windows 7 посредством flash паметИнсталирането на Windows 7 от flash памет може да бъде много полезно, ако използвате notebook или вашето DVD устройство се е развалило. Разбира се, можете да купите ново DVD, но това  означава и още разходи. Начинът за инсталация на Windows 7 посредством flash памет, показан в тази статия, ще ви спести пари и време. Резултатът пък ще бъде все така задоволяващ, както е при инсталацията с обикновен диск на Microsoft.

Важно е вашето PC да може да boot-ва файлове от преносима памет. Ако това не е така, влезте във BIOS-а и променете настройките на стартиране. Това трябва да става  не е от HDD или DVD, а от flash.

Снабдете се с флашка не по-малка от 4 GB

Първо е задължително да се снабдите с flash памет не по-малка от 4 GB. Препоръчителен размер е 8 GB. В противен случай, няма да можете да съберете цялата информация нужна за инсталацията на Windows 7. Препоръчително е да форматирате флашката до NTFS, защото така тя работи по-добре и ще се имунизирате от грешки при качването нa желания софтуер. Не забравяйте да копирате всички важни файлове на друг компютър, защото в противен случай, ще ги загубите завинаги.

Също така е желателно и да увеличите и продуктивността на flash паметта преди да качите Windows 7 на нея. За тази цел влизате в Control Panel на вашият компютър и отваряте полето System. След това давате на Device Manager и избирате Disk Manager. Кликате с десен бутон по иконата с USB flash и натискате Properties. В отвореният прозорец отивате на Policies и избирате Better performance. Натискате OK.

Изтеглете Rufus или Windows 7 USB/DVD Download Tool.

Сега ще разгледаме употребата на една помощта програма за качване на Windows 7 на вашата flash памет. Нарича се Windows 7 USB/DVD Download Tool  и е напълно безплатна. При отварянето на програмата се появява прозорец от където трябва да посочите източника на ISO файла с Windows 7. Това става от бутонът next.
Файлът трябва да е във формат ISO.

Когато сте готови давате next и пред вас се отваря прозорец, където трябва да изберете на какъв носител искате да поставите файла за инсталиране на Windows 7. Имате избор между USB устройство и DVD. В нашият случай избираме USB-device. Програмата може и да се ползва, ако искате да нарежете ISO файл за качване на DVD.

Третото нещо, което трябва да направите е да изберете USB устройството ,където ще бъде качен Windows 7 и натискате копчето Begin copying, за да започне копирането на информация.

Изчаквате няколко секунди и вече имате качен Windows 7 на вашата flash памет.

При успешно завършване на всичко процедури, при отваряне на Windows Explorer, можете да видите всички файлове на Windows 7 и да започнете инсталиране по традиционният начин, както е с  обикновено CD.

Инсталиране на  Windows 7 от USB flash с друга помощна програма

Инсталацията посредством flash памет е също толкова ефикасна, колкото и тази с обикновено CD. Указанията в тази стаия, мога  да бъдат потребни, ако използвате notebook или вашето DVD устройство се е развалило и не желаете да хабите още средства, за да купите ново.

За целта ви е нужна flash памет с поне 4 GB свободна памет. По-малките варианти  няма да ви свършат работа, защото не можете да съберете целият ISO файл с инсталацията на Windows 7. Преди да качите софтуерът с продуктът на Microsoft, за да си гарантирате по-добра работата  флашката, е добре да я форматирате до NTFS. Предварително си прехвърлете всички важни файлове на друг компютър или преносима памет, защото те се изтриват безвръзвратно след форматиране.

Увеличете производителността на флашката си.

Можете също така предварително да увеличите производителността на флашката преди качването на Windows 7 на нея. Ако желаете да направите и това, което аз горещо препоръчвам, влезте в Control Panel на вашият компютър. Оттам избирате Device Manager, а след това Disk Manager. С десен бутон натискате върху иконата с USB flash паметта и давате на Properties. Когато ви се отвори таблицата с характеристиките на флашката кликате на Policies и променяте настройките на Better performance и приключвате с изборът на бутона OK.

Сега е момента да разгледаме и употребата на помощната програма, за която стана дума в началото на статията. Нарича се WinToFlash  и е изключително лесна за използване, благодарение на вграденият наръчник, които трябва да използвате.
При стартиране кликнете на зелената човка. При ново отвореният прозорец ви се дава право на избор да посочите какъв запис искате да направите. В нашият случай, трябва да изберем Transfer Windows Vista/2008/7 setup to USB drive.

Следва да изберете местоположението на файла с Windows 7 и това на USB flash паметта. За да ускорите бързината на програмата е желателно да изключите антивирусният си софтуер. Разбира се, това не е задължително.

След като се съгласите със споразумението на програмата, избирайки Accept the terms of license agreement и след това давайки на  Continue, изчаквате 10-15 минути и цялата операция е готово. Инсталацията на Windows 7 на друг компютър става по същият начин, както със CD носител.

Инсталация на Windows на лаптоп от инсталационно CD, DVD или флаш памет

Преносимите компютри или казано по друг начин лаптопите имат своите специфични особености, когато стане дума за инсталация на операционна система. Като основна разлика между стандартните монитори и екраните на лаптопите, трябва да се отбележи минималната разделителна способност. В повечето случай за лаптоп тя е 800 × 600, което налага свързването на допълнителни монитори, за да е ясна и цяла картината. В противен случай е възможно разкъсване на отделните диалогови прозорци или въобще да не успеете да ги заредите. Както знаете при настолен компютър, този проблем не е на лице, поради високата разделителна способност на мониторите, особено на тези с плосък екран (LCD).

Ако нямате DVD у-во правете бутваща инсталационна флашка.

Друго на нещо на което трябва да обърнете внимание са случаите, когато вашият лаптоп не разполага с вградено DVD/CD устройство. Това е най-вече срещано при мини версиите на преносимите  компютри. За да успеете да заредите желания диск е нужно да се снабдите с външно  DVD/CD устройство. Друг вариант е да използвате card reader или flash памет. Интересното е, че при тези 2 алтернативи инсталирането на операционна система трябва да стане с използването на помощна програма, като едно от най-добрите е WinToFlash. Качването на инсталационният файл става през тази или подобна програмата. За да успеете да направите инсталацията, софтуерът с Windows-a, трябва да е във формат ISO.

Много лаптопи използват значително по-малко твърд диск от настолните компютри. Понякога малкото пространство трябва да се увеличи по някакъв начин. Особено когато става дума за инсталация на Windows. Освен използването на вградените функции за почистване на диска, много удачен вариант е да направите пълно форматиране на дяла в който ще правите инсталацията. Възможно е да трябва да промените част от настройките касаещи вашият лаптоп. Не забравяйте да прехвърлите всичко от което ще имате нужда да друг носител. След форматирането всички файлове се изтриват завинаги. Много е важно да направите форматирането по време на инсталацията. Също използвайте оригинални дискове, за да избегнете потенциалните грешки още в зародиш.

Инсталирането на Windows на лаптоп има своите специфични особености, като необходимост от сата драйвери преди инсталирането.

One thought on “Инсталация на Windows 7 посредством flash памет

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.