Възстановяване на файлове след форматиране или изтриване.

Възстановяване на файлове след форматиране или изтриване.

Най-важни правила на възстановяването на изгубени файлове.

Възможно ли е да се възстановят файлове, ако инцидентно сме ги изтрили от папка в кошчето и после сме го изчистили? Отговорът е еднозначен – може! Има обаче редица условия, които трябва да бъдат спазени, за да може възстановяването на изтритите файлове да стане възможно. Освен това проверете да не би да сте преместили важните файловете в някоя друга папка, или подпапка в съседство с влачене с мишката по погрешка.

Първо и най-важно условие след случайно изтриване на файлове от кошчето. Спрете да работите на компютъра или лаптопа на който са изтритите файлове. Най-добре веднага го изключете и потърсете експертна помощ по възстановяване, за да намалите вероятността от загуба на данни по възможност.

Второ – не предприемайте самопроизволни действия по възстановяване. Често срещани са дори такива фрапиращи случаи , като опит за възстановяване върху същия диск и дисков дял, където са били записани изтритите файлове. След такова заместване, не очаквайте по-нататъшни резултати от успешно възстановяване на файлове и данни. Изобщо щуротиите, които може да направите в опит да спасите данните са много и разнообразни и със сигурност не водят до нищо добро.

Кои файлове могат да бъдат възстановени и до каква степен протича възстановяването?

възстановяване на изгубени файлове или след форматиранеНа практика всички видове файлове подлежат на пълно възстановяване, независимо от формата, разширението и съдържанието им. Такива файлове може да са снимки с разширение .jpg, jpeg, tiff, png, аудио файлове като .mp3, .mp4, wav, midi и други, видео файлове и клипове, документи: .doc, .docx, .xls, pdf, както и редица други документи на офис пакет или адобе.

До каква степен може да протече възстановяване на изтрити файлове, файлове изгубени след форматиране на диска и дяла, и файлове изгубени следствие на форматиране и преинсталация? Всичко зависи от това, дали след изтриването и форматирането сте записвали след това други файлове. Имайте предвид, че докато компютъра или лаптопа ви работи, то на него се извършват множество фонови процеси. Така вие може да си мислите че не се записва нищо върху повърхността на хардиска. Дефакто обаче се записва и така може да изгубите ценни файлове. Ето защо трябва да изключим незабавно компютъра след като сме установили загуба на файлове или ако сме изтрили важна информация по погрешка.

Възстановяване на изгубени файлове след погрешно форматиране или след преинсталиране.

Често пъти ми задават въпроса възможно ли е да се възстановят файлове след форматиране и преинсталиране на операционната система. Отговорът в случая е: възможно е, но възстановяването на файлове най-вероятно ще бъде частично и нарушено до известна степен. Проблема идва поради факта, че по време на преинсталацията на операционната система системни файлове заместват старите ни данни от повърхността на диска или дяла. Заместените сектори не подлежат вече на възстановяване. За щастие обаче, ако диска е голям по обем успешно възстановяване на над 90 % от файловете, дори след направена преинсталация е много вероятно.

Основна грешка, която се прави от неспециалисти е да се преинсталира Windows, след като се форматира целия дял-диск.  Примерно викате приятел, или съсед без значение да преинсталира Windows-а на компютъра, за да излезе по-евтино само с една почерпка. Той обаче взема,че форматира наред всичко, което му излезе на диска и пуска преинсталацията. В края когато Windows зареди десктопа и се поразровим из компютъра сме неприятно изненадани, че снимките ги няма. Ами сега !?!

Е, да знаете, че не всичко е загубено. По добре спрете до където сте докарали нещата (до под кривата круша) и потърсете специалистите по възстановяване на снимки и файлове.

Не си изхвърляйте компютъра ако сте сътворили глупост.

В заключение, ако все пак сте направили една от следните глупости не бързайте да се шашкате и да си изхвърляте компютъра.

 1. форматирали сте си харда на лаптопа или на компа, формат на външен хард диск, SD Card, или флашка без да искате
 2. изтрили сте си важни снимки, клипове, документи, или други жизнено-важни файлове
 3. изчистили сте дяловете на диска, форматирали сте и сте преинсталирали системата начисто, а после сте разбрали каква беля сте сътворили.
 4. преинсталацията е затрила всичко
 5. бъгнал се е външния диск с цялата информация на него

Във всички случаи възстановяване на файлове е възможно.

Било то частично или пълно възстановяване.  Поддържани формати са за снимки (jpg, jpeg, gif, TIF, PNG, BMP, GIF, PSD, CRW, CR2, NEF, ORF, RAF, SR2, MRW, DCR , WMF, DNG, ERF, RAW, SWF, SVG). Също така  документи на Word, PPoint, Excel и др (DOC/DOCX, XLS/XLSX, PPT/PPTX, PDF, CWK, HTML/HTM). Видео файлове (AVI, MOV, MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, MKV, ASF, FLV, SWF, MPG, MPEG) подлежат на възстановяване. Аудио формати ( AIF/AIFF, M4A, MP3, WAV, WMA, APE, MIDI, OGG, AAC) и други формати за Mail (PST, DBX) се извличат.

Знайте, че възстановяване е невъзможно, ако е направено форматиране на диск на ниско ниво. Например ако сте форматирали с програма за форматиране на ниско ниво като Low Level Format Tool или разни подобни програми, които пълнят с нули всеки сектор. Те изтриват безвъзвратно всяка информация. Обикновеното форматиране през Windows или DOS е бързо и не е опасно за нашите файлове. Възможността за възстановяване след обичайно форматиране е 100%, стига да не е записвано ново съдържание върху форматирания дял.

Ако сте загубили файлове по един или друг начин и се колебаете питайте специалист. Ако не може да разберете дали във вашия случай е възможно възстановяване най-добре се свържете с експерт по възстановяване и обяснете проблема. Ще получите ясна и изчерпателна информация относно вашия проблем. Ще ви консултираме относно възможностите за възстановяване на изтрити, изгубени файлове. Възстановяване след форматиране или след преинсталиране на вашия лаптоп или настолен компютър. Ако не сте сигурни първо питайте! Не правете нищо на своя глава.

4 thoughts on “Възстановяване на файлове след форматиране или изтриване.

 1. Гергана

  - Edit

  Здравейте, искам да попитам само, след поставяне на SSD и преинсталация до колко е възможно възстановяването на файлове от лаптопа преди това?

 2. Нужна е повече информация. Файловете на SSD-то ли са били или на друг диск? Колко е голям диска и какъв е обема на файловете. Обадете се в сервиза в работно време.

 3. Здравейте! Преинсталирах си windows-а като форматирах ssd-то през setup-а на windows-а. Възможно ли е възстановяване на цялата инсталация. Компютъра е ползван само днес. Вчера го преинсталирах.

 4. Здравейте, ако SSD диска е форматиран без да е преинсталиран самия Windows може да се възстанови. В случай че Windows е преинсталиран и на същия дял е имало информация, тя няма да може да се възстанови на 100% защото имаме припокрити сектори.
  Ако е форматиран друг раздел (чрез бързо форматиране) и на него няма качени файлове, може да се опита на 100% да се възстановят данните и файловете.

Добавете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.