Преинсталация на Windows.

Преинсталация на всички версии Windows – Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows XP.

Инсталация и преинсталация на Windows XP и Windows 7 на експертно ниво.

Преинсталация на Windows
Преинсталация на Windows

Често пъти се случва Windows да се срине, и да ни се наложи да направим преинсталация на Windows -а на нашия компютър или лаптоп, колкото и да не ни се иска. Причини за това могат да бъдат много и различни. Най-често са спиране на тока, грешки във файловата система (FAT или NTFS), заразяване с вируси, повреда на системата на Windows, Възможна е грешка в системни файлове, или регистри, грешки при работа с програми и други. Спирането на актуализациите на уиндоуса от сайта на Майкрософт, така наречените „Microsoft security updates“, или „Windows Security Updates“ , което често се практикува и също е грешка. Това води до лесно заразяване с вируси и непоправими последствия по отношение на операционната система. Възможни са дори и хардуерни проблеми…

Какво се случва всъщност?

Става така , че вглъбени в работата и заниманията си на компютъра ние не обръщаме никакво внимание на състоянието на Windows операционната система. Антивирусните програми, ъпдейтите и актуализирането на софтуера, задръстването на хард диска с временни файлове, вируси, спай и адауер и т.н. остават непоправени. Така нещата започват да се затлачват с времето. Минава година, две, три и никой не го е грижа какво всъщност се случва с компютъра и как изобщо работи уиндоуса. Приемаме компютъра и уиндоуса като неизменна даденост и решаваме, че това състояние е вечно и неотменно. Само че нещата далеч не стоят по този начин. Постепенно компютъра започва да подсказва, че нещо с него не е наред. Обикновено започва да се забавя, да зависва и да „мисли“, да се саморестартира, самоизключва, да „замръзва“, „забива“. Излизат сини екрани и много други подобни неща, които дори често е трудно да се предскаже в какво ще се изразяват. Повечето от нас дори и тогава не предприемат нищо и чакат да стане чудо и компютъра да се самооправи и самоизлекува. Това само прави нещата още по-зле и разбира се чудото не се случва. Не само това но при такава небрежност не си даваме сметка за важната информация, под форма на програми, документи, подписи, снимки, и др., която безвъзвратно може да бъде изгубена от компютъра, следствие на небрежност. Сещаме се да повикаме компютърен специалист едва когато положението вече е станало съвсем трагично, Windows изобщо не се стартира, или десктопа не се зарежда и обикновено измененията настъпили в системата на уиндоус са вече необратими и нещата вече не могат да бъдат върнати и възстановени на 100%.

Какво следва когато Windows спре?

Когато проблемите се хванат навреме и не се бавите излишно дълго, може да минете с една профилактика без загуба на настройки и данни. В други случаи преинсталирането на Windows остава единственото възможно решение , като единствен разумен изход от критичната ситуация на един напълно неработещ компютър. В такива случаи започваме да скубем коси, да се сещаме за разни документи, пощи и програми, които не сме архивирали и така нататък да не изброявам. Има редица случаи, когато крайните решения не са абсолютно необходими, дори привидно да изглежда, че е така. Вирусите се почистват, някои от системните грешки и програми се поправят. Понякога обаче е просто невъзможно да се оправи проблема. Във всички случаи една преинсталация изчиства всички грешки, проблеми и вируси, натрупвани във времето, докато сме ползвали компютъра и колкото по-дълго е било това, толкова повече са и натрупаните грешки. Затова се препоръчва на две или три години Windows да се качва наново, а на всеки 6 месеца да се извършва пълна профилактика на уиндоуса от специалист. Разбира се при една сериозна компютърна поддръжка и профилактика на компютъра от ИТ специалист Windows може да работи безпроблемно и в далеч по-дълъг период от време.

Архивирайте постоянно всичко

Имайте в предвид, че един добър компютърен специалист и експерт, дори в много зле изглеждащи ситуации, когато компютъра изобщо не тръгва да зарежда е напълно в състояние да възстанови цялата информация и файлове на хард диска без загуби. Независимо дали ще се наложи чиста инсталация или не. Чудеса все още могат да стават.

Когато все пак немислимото се случи и се наложи да се пристъпи към крайни решения по една или друга причина е важно да се вземе предвид следното и по възможност да се направи.

Предварително да се архивират важните файлове, били те снимки, документи, клипчета, поща, настройки на браузърите. Не е лошо да си направите акаунт, където да съхранявате настройките на браузъра си. Всички по големи браузъри, като Firefox, Chrome, Opera  предлагат такава възможност. Може да използвате и облачни услуги за целта.
Да се запишат необходимите настройки и да има яснота по отношение на необходимите драйвери.
Да се потърси наистина добър компютърен специалист с опит, а не да се хвърляме на първата обява, само защото е с пет, или десет лева по-евтино. Както се казва „не съм толкова богат, че да купувам евтино.“

4 thoughts on “Преинсталация на Windows.

  1. Аз не мога да преинсталирам,нямам опит в тази област и затова не рискувам.

  2. Преинсталирането на лаптоп не е сложно като цяло но има тънкости и трябва да се внимава. Освен това след края трябва да се настрои както трябва.

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.